Skip to main content

Dio djece nije u mogućnosti služiti se govorom ili imaju teškoće jezičnog razumijevanja uslijed različitih teškoća, a potpomognuta komunikacija može pomoći djeci s takvim teškoćama i njihovim obiteljima da komuniciraju.

Potpomognuta je komunikacija skup procedura kroz koje se komunikacijske vještine mogu poboljšati te učiniti svakodnevni život obitelji jednostavnijim. Potpomognuta ili alternativna i augmentativna komunikacija je skup strategija pomoću kojih se pruža podrška pacijentima s komunikacijskim teškoćama u svrhu unapređenja njihovih komunikacijskih vještina. Asistivna tehnologija može uključivati računalni softver i hardver, uređaje za sintetizaciju govora, slike, fotografije i posebne komunikacijske knjige.

Suvremena tehnologija pomaže djeci sa složenim komunikacijskim teškoćama i njihovim obiteljima. Zato je UNICEF pomogao u poboljšanju dostupnosti potpomognute komunikacije i jačanju nacionalnih kapaciteta za sustavnu primjenu potpomognute komunikacije u radu s djecom s razvojnim odstupanjima/teškoćama 0–8 godina.

  • Tijekom četiri godine UNICEF je educirao 481 stručnjaka – logopeda, rehabilitatora i terapeuta – koji rade s djecom s govorno-jezičnim i komunikacijskim teškoćama.
  • Za 56 ustanova koje pružaju podršku djeci s teškoćama u razvoju osigurana je vrijedna oprema za potpomognutu komunikaciju koja djeci s teškoćama u razvoju omogućuje izražavanje njihovih potreba i osjećaja.
  • Aplikacija s komunikacijskim simbolima Cboard prevedena je na hrvatski jezik te je osigurana obnova i prilagodba postojeće 23 aplikacije koje koriste roditelji i stručnjaci koji se brinu o djeci s teškoćama u razvoju.

Cboard je besplatna web i mobilna aplikacija za djecu i odrasle osobe s oštećenjem govora i jezika koja olakšava komunikaciju sa simbolima/slikama i pretvorbom teksta u govor. Cboard aplikacija prilagođena je za Hrvatsku u okviru programa “Komunikacija za svako dijete” financiranog od strane Ureda UNICEF-a Hrvatsku. Aplikaciju možete preuzeti na ovim servisima, ovisno o tome na kojem uređaju ju želite koristiti:

Simboli za potpomognutu komunikaciju na hrvatskom jeziku dostupni su – na ovoj poveznici.

Besplatan online trening

Obrazovni moduli su namijenjeni svima koji rade na području rane intervencije, s djecom do osam godina starosti koja ne govore ili koja imaju složene komunikacijske potrebe.

Namjera nam je da nadogradimo znanje prethodno stečeno u području rane intervencije i razvojnih teškoća. Prethodno iskustvo u radu s djecom s teškoćama ili odstupanjima u razvoju koja uključuju teškoće s komunikacijom je svakako dobrodošlo.

Ciljevi učenja

  • opisati kako se simboli mogu koristiti za potpomognutu komunikaciju (PK)
  • sažeti najvažnije elemente koji su potrebni prilikom upotrebe simbola za poticanje ranih komunikacijskih vještina
  • objasniti kako se simboli mogu koristiti da biste potaknuli dijete da izrazi svoje želje i potrebe i da počne razvijati generativni jezik
  • rezimirati kako se mogu razviti resursi da biste podržali upotrebu simbola u različitim komunikacijskim situacijama.

Besplatnom online treningu možete pristupiti ovdje.

Priručnik za korištenje Cboarda dostupan je na ovoj poveznici.

U dva videa možete pogledati praktični rad u Cboard aplikaciji – Video 1Video 2

Sveučilišni udžbenik “Potpomognuta komunikacija kao metoda rane intervencije – teorijska ishodišta i klinička praksa” dostupan je – u digitalnom obliku.

Izvor: https://www.unicef.org/croatia/besplatna-aplikacija-cboard-aac-za-djecu-sa-slozenim-komunikacijskim-teskocama?fbclid=IwAR12CybCleRPtH2GuSd7xzcsZ_j7CfCXCdOn1zDqzCBwpCKtwS1Rc9CGnjk_aem_AbDwlLAAYsch7G9YM3Rix0GrWJJ7Tw0mSTwGA_-OLnxXQbxj32ns3rwWe06YWnXnGKmTdmotXOYyocYkdIqFmZvY&sfnsn=mo

Leave a Reply

Skip to content